Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2019.03.09. Tázlári Ifjú Értékőrök – Őseink nyomában2019-03-18

TÁZLÁRON JÁRTUNK,
a Tázlári Ifjú Értékőrök - Őseink nyomában
családkutató csoport meghívására

Helyszín: Tázlár, Művelődési Ház
Időpont: 2019. március 09. szombat, 11:00

Mielőtt bárki megkérdezné hol is van Tázlár, eláruljuk: Bács-Kiskun megyei község Kecskeméttől kb. 45 km-re délre. Ahogy előzetesen tájékozódtunk és a helyszínen megtudtuk, 1700 fő körüli lakosságából mintegy 430 a külterületen élők száma, többségük gazdálkodó. Az elvándorlás nem jellemző - jó volt ilyet hallani. Az eredetileg kun település elpusztult, a hiányzó lakosság pótlására a 18. században a földesurak birtokaik egy részét felparcellázták, ezzel vonzották oda közelebbi és távolabbi vidékekről a munkáskezeket. A megvásárolt területeken tanyák sokasága alakult ki.

A csoport tavaly novembertől jön össze rendszeresen. Létrehozója Tóth Csaba idén érettségizik, a szolnoki ifjúsági pályázatra beadott dolgozatával a bírálók legnagyobb elismerését vívta ki és mint megyén kívüli, a fődíjjal megegyező különdíjat kapott. Kapcsolatunk a 2017-es MACSE, MNL szolnoki levéltár és ANKK valamint a kecskeméti NJE közös rendezésű „Jövőnk kulcsa a múlt” II. családtörténeti konferencia és workshoptól folyamatos. Azóta igyekszünk ötletekkel, információkkal, tapasztalatátadással segíteni a fiatalembert a maga elé tűzött célok elérésében. A levélváltásokat követően így jött létre ez a meghívás, amelynek örömmel tettünk eleget.

A megjelent 15 családtörténet-kutatás iránt érdeklődő helybeli között ott találtuk Bán Róbert polgármester urat és Mártáné Czékus Györgyit, a helyi Művelődési Ház vezetőjét is. Az összejövetelt a Nemzeti Művelődési Intézet Bács-Kiskun Megyei Igazgatóságától Fekete Beatrix módszertani referens nyitotta meg. Az NMI országszerte kezdeményezi és támogatja a családtörténettel foglalkozó csoportok létrejöttét és működését, így történt ez ebben az esetben is. Mindezért köszönet illeti az intézményt.

A vetítéssel kísért előadás néhány fogalom körüljárásával indult. A családtörténet-kutatás lényegében kétirányú: az ősök keresése és az élő családtagok felkutatása. Példákon keresztül mutattuk be mi különbség van az ősfák, családfák, nemzetség- és leszármazási táblák között. Az interneten található ábrán lévő kifejezések helyett az általánosan elfogadott megnevezések: szülő, nagyszülő, dédszülő, ükszülő, szépszülő, innen már van némi bizonytalanság, de a leggyakrabban az ősszülő kifejezés szerepel. A továbbiakra nincs bevett fogalom.

Egyre többen művelik a családfakészítést, családtörténet-kutatást. A szervezett formát választók előbb-utóbb igazi közösséggé formálódnak, mint a megyében működő mezőtúri és szolnoki csapatok. Az ő életükből vett fotók fokozhatják a megjelentek kedvét is. Szó esett pályázatokról, kiállításokról, közös levéltári látogatásokról, tanulmányok írásáról. A MACSE munkájának bemutatása a honlapon keresztül történt, kiemelve az adatbázisok használatát. Szó esett a családtörténeti levelező listáról is. Páli István tagtársunk a magával hozott példák bemutatásával főként a családkutatás gyakorlati kérdéseit érintette: hol keressük a további forrásokat; ha elakadtunk, hogyan szűrhetjük ki a téves információkat? A családfa szoftverek közül kiemelten az Ahnenblatt program előnyeiről és egyetlen negatívumáról, a kapcsolódások javításának nehézkességéről esett szó. Az előadást követő kérdések megválaszolása fokozatosan konzultációba ment át, melynek alig tudott véget vetni a nagyon finoman illatozó meleg szendvicsek érkezése.

Jó hangulatú összejövetel volt. További eredményes munkát kívánunk a főleg fiatalokból álló csapatnak!

Beküldő: Ari Ilona

   Előadásaink meghívott előadók vagy kutatóink részvételével.
Beszámolók általunk hallgatott előadásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum