Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 BB21 Közösségi hely 
 Családfa Klub 
 Füredi
    Asztaltársaság 
 Kirándulások 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 
AKuFF zsámbéki találkozó - Beszámoló2012-10-27

Beszámoló
a Magyarországi Németek Családfakutató Egyesület zsámbéki találkozójáról
2012. október 20.-án

Többen is vagyunk, akik az AKuFF (Arbeitskreis Ungarndeutscher Familienforscher)
tagjai vagyunk, de engem ért a megtiszteltetés, hogy beszámoljak a fenti Egyesület zsámbéki találkozójáról és főként vezetőségi tagunk Kónya Zsuzsi előadásáról.

Először is röviden be szeretném bemutatni Nektek a sváb őseiket kutató családias jellegű egyesületet.

Az Egyesület 12 éve működik elnökük dr. Pencz Kornél irányításával, és már ez a tény is elismerést érdemel. Negyedévenként találkozunk az ország különböző részein németek által is lakott helységekben, ahol a kialakult menetrendnek megfelelően az illető helységről, de általános érdeklődésre számító témákról előadásokat hallgathatunk meg. A közös ebédet követően a helység nevezetességeit szoktuk megtekinteni. Így sikerült már több mint félszáz helységgel megismerkednem szakavatott idegenvezetéssel!

Zsámbékon Görög János dr. egyesületi tag tartott egy kitűnő előadást a németek magyarországi betelepítéséről. Az előadás még nekem is adott új ismereteket, hiszen feleségem sváb családból származott, és sokat kutattam az u.n. Schwabenzug irodalmát.

Kornél kérésére a MACSE nevében Kónya Zsuzsi számolt be adatbázisainkról. Zsuzsi, mint ahogyan tudjátok profi informatikus, és sűrű elfoglaltsága mellett, kérésemre vállalta az előadást. Ismertette adatbázisainkat (családfa, budapesti anyakönyvek, molnárok, gyászjelentések stb.) és a közönség soraiból jól láthattam, hogy sokan jegyzeteltek, gyűjtötték az információt további kutatásaikhoz.

Zsuzsi kitért arra, is, hogy nemrégen történt vezetőségi döntés értelmében az adatbázisokhoz a hozzáférést a MACSE tagoknak, az adatbázis indexelési munkáiban résztvevőknek, valamint az u. pártoló tagoknak évi pártoló díj (2500.-Ft) befizetése ellenében, tettük lehetővé.

Kértem Zsuzsit, hogy ha lehet előadását a MACSE klubesték keretében is tartsa meg, hiszen mindnyájunk számára hasznos lenne mélyebben nemcsak felhasználói szinten az adatbázisainkkal megismerkedni.

Prezentáció megtekinthető: Macse adatbázisok.

Beküldő : Hunyady László
 

   Előadásaink meghívott előadók vagy kutatóink részvételével.
Beszámolók általunk hallgatott előadásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1114 Budapest, Bartók Béla út 21.     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum   -  Webmester