Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
AKuFF zsámbéki találkozó - Beszámoló2012-10-27

Beszámoló
a Magyarországi Németek Családfakutató Egyesület zsámbéki találkozójáról
2012. október 20.-án

Többen is vagyunk, akik az AKuFF (Arbeitskreis Ungarndeutscher Familienforscher)
tagjai vagyunk, de engem ért a megtiszteltetés, hogy beszámoljak a fenti Egyesület zsámbéki találkozójáról és főként vezetőségi tagunk Kónya Zsuzsi előadásáról.

Először is röviden be szeretném bemutatni Nektek a sváb őseiket kutató családias jellegű egyesületet.

Az Egyesület 12 éve működik elnökük dr. Pencz Kornél irányításával, és már ez a tény is elismerést érdemel. Negyedévenként találkozunk az ország különböző részein németek által is lakott helységekben, ahol a kialakult menetrendnek megfelelően az illető helységről, de általános érdeklődésre számító témákról előadásokat hallgathatunk meg. A közös ebédet követően a helység nevezetességeit szoktuk megtekinteni. Így sikerült már több mint félszáz helységgel megismerkednem szakavatott idegenvezetéssel!

Zsámbékon Görög János dr. egyesületi tag tartott egy kitűnő előadást a németek magyarországi betelepítéséről. Az előadás még nekem is adott új ismereteket, hiszen feleségem sváb családból származott, és sokat kutattam az u.n. Schwabenzug irodalmát.

Kornél kérésére a MACSE nevében Kónya Zsuzsi számolt be adatbázisainkról. Zsuzsi, mint ahogyan tudjátok profi informatikus, és sűrű elfoglaltsága mellett, kérésemre vállalta az előadást. Ismertette adatbázisainkat (családfa, budapesti anyakönyvek, molnárok, gyászjelentések stb.) és a közönség soraiból jól láthattam, hogy sokan jegyzeteltek, gyűjtötték az információt további kutatásaikhoz.

Zsuzsi kitért arra, is, hogy nemrégen történt vezetőségi döntés értelmében az adatbázisokhoz a hozzáférést a MACSE tagoknak, az adatbázis indexelési munkáiban résztvevőknek, valamint az u. pártoló tagoknak évi pártoló díj (2500.-Ft) befizetése ellenében, tettük lehetővé.

Kértem Zsuzsit, hogy ha lehet előadását a MACSE klubesték keretében is tartsa meg, hiszen mindnyájunk számára hasznos lenne mélyebben nemcsak felhasználói szinten az adatbázisainkkal megismerkedni.

Prezentáció megtekinthető: Macse adatbázisok.

Beküldő : Hunyady László
 

   Előadásaink meghívott előadók vagy kutatóink részvételével.
Beszámolók általunk hallgatott előadásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum