Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2016.02.17. Emlékeztető a MACSE-BFA összejöveteléről2016-02-24 02:23:19

MACSE BFA

Emlékeztető

a MACSE Balatonfüredi Asztaltársaságának
2016. február 17-i összejöveteléről
Helyszín: Balatonfüred, Lipták Gábor Városi Könyvtár (Kossuth u. 35.)


Németh József, a MACSE vezetőségi tagja köszöntötte a résztvevőket. Megköszönte, hogy többen megerősítették tagságukat az egyesületben, illetve újak is beléptek közülünk, rendes, vagy pártoló tagként. Elmondta, hogy ez a mai egy kötetlen alkalom, nem kértünk fel senkit előadónak, amúgy is magunk közül szoktuk ezt megoldani, de a legközelebbi alkalomra fel szeretné kérni Kerkápoly Piroskát, Szentantalfán élő családkutatót, hogy beszéljen családtörténeti kutatásairól, arról, hogy mi vezette arra, hogy a Laczkó Dezső Múzeum régészeivel felnyittatta a családi kriptájukat azonosítás végett. Megemlítette azt is, hogy Várpalotán is alakult egy Családkutató Kör, a vezetőjét, Budai László könyvtárigazgatót meghívta tapasztalatcsere-látogatásra. Mivel régi tagjainkon kívül ezúttal is több új érdeklődő volt, valamint többek bemutatkozására az elmúlt alkalommal időhiány miatt nem jutott idő, kérte, hogy röviden mindenki mutatkozzon be és mondja el, mit, kiket kutat.

Sárköziné Sárovits Hajnalka elmondta, hogy ő tulajdonképpen nem is családkutató, de lelkes lokálpatrióta, és, mint a könyvtár vezetője, szívesen ad helyet az Asztaltársaság rendezvényeinek a jövőben is. (Megjegyzem, már rendszeresen szerepelünk a programfüzetükben, köszönet! –NJ)

Ezt követően valamennyi jelenlévő tagunk beszélt hosszabb-rövidebb ideig kutatásairól: Baán Beáta, Elek Miklós, Németh Ákosné Rácz Lídia, Tálos Géza, Szekeresné Rózsa Etelka, Bogdándy György (új tag, Siófokról érkezett, örmény gyökerekkel), Bogdán Lajos (új tag, füredi), Nógrádi Lászlóné, Fodor István (új tag, Tótvázsonyból, Fodor és Dobos család), Mahler Wolfgang Ottó, Szelle Zoltán, Vig Sándorné, Somogyi Zsigmond, Budáné Bocsor Ágnes, Légrádi Lászlóné (új tag).

Ezt követően Tóth Attila, a Varg(h)a család leszármazottja és kutatója kapott lehetőséget kutatásait és családfáját részletesebben bemutatni. Attila elmondta, hogy erdélyi eredetű nemes családról van szó, szentlászlói előnevüket 1635. évi nemesítésükkör kapták. 1738-ban került Szentgálra a család, de ezt megelőzően, 1713-ból van armálisa a családnak, melyben már balatonfüredi és szentlászlói előnévvel rendelkeznek. Ez a nemesi oklevél sajnos nem az ő birtokában van, hanem a család egy másik ága őrzi. Előadását nagyméretű, bekeretezett családfa-tablókkal illusztrálta.

Mivel az erdélyi fejedelmek nemesítései, és általában a nemesség ügyében vita bontakozott ki, Németh József az előadást követően felkérte Elek Miklós kutatót, hogy a legközelebbi alkalommal tartson egy előadást a nemesek, nemesi igazolások ügyében. Miklós vállalta az előadást, azzal, hogy nem szakértője a témának, de szívesen tart egy kiselőadást nekünk.

A számunkra szabott idő ezúttal is szűknek bizonyult, ezt a kis időkeretet még személyes egyeztetésekre használtuk fel. (Ezek nagyon hasznos beszélgetések, pl. én azóta is kapcsolatban állok Fodor Istvánnal, adatokat egyeztetünk az aszófői Fodor családdal kapcsolatban – NJ)

Az emlékeztetőt készítette: Németh József

Képek a honlap Találkozók, összejövetelek oldalán nézhetők meg.

 

Beszámoló a
Balatonfüredi
Asztaltársaság
tevékenységéről

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum