Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 BB21 Közösségi hely 
 Családfa Klub 
 Füredi
    Asztaltársaság 
 Kirándulások 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 
2016.01.13. Emlékeztető a MACSE-BFA összejöveteléről2016-01-24 07:49:53

MACSE BFA

Emlékeztető

a MACSE Balatonfüredi Asztaltársaságának
2016. január 13-i összejöveteléről
Helyszín: Balatonfüred Városi Könyvtár (Kossuth u. 35.)


Idei első gyűlésünket Balatonfüreden, a Lipták Gábor Városi Könyvtárban tartottuk.

Eddigi gyűléseinken részt vevők közül ezúttal is jelen voltak: Mahler Wolfgang Otto, Németh Ákosné Rácz Lídia, Németh József, Szekeresné Rózsa Etelka, Tálos Géza, Tóth Attila;

Új résztvevőink: Barna János, Gubicza Ferenc, Víg Sándorné (Piroska), Budáné Bocsor Ágnes, Takács Miklós, Somogyi Zsigmond, Szelle Zoltán;

     1. Németh József kiemelte, és egyben megköszönte a Lipták Gábor Városi Könyvtárnak, hogy a kiadásában megjelenő Balatonfüredi Kalauzba bekerült az Asztaltársaságunk, valamint a mai összejövetelünket is hírelték. Ezt követően bemutatta a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület internetes oldalát, adatbázisait.

Az itt elérhető adattárak közül a Névváltozás alatt a két világháború között, a családnevekben bekövetkező változásokra példát is láthattunk: a Firicz családnév Földeákra módosulását.

Kiemelte, hogy bár az adattárak http://www.macse.hu/society/adattarak.php többsége szabadon hozzáférhető, az egyik legfontosabb adatbázisunk, az Anyakönyvek tagsághoz, illetve pártoló tagsághoz kötött. (Évi 5000 Ft.) A polgári anyakönyvek esetében a Familysearch (mormonok) honlaptól teljesen független indexelést (névre keresési lehetőség biztosítása) végzünk, az anyakönyv fotóját azonban már a mormon filmezésnek köszönhetjük. Példaként konkrét kereséssel bepillantást nyerhettünk Lóczy Lajos születési és halálozási anyakönyvébe is. Budapest területére szinte 100%-os lefedettséget jelent az adatbázis (1895 utáni születési, házassági és halálozási adatok), de erőteljes lendülettel halad a vidéki feldolgozás is.

Németh József ezután a https://familysearch.org/ mormon oldalon elérhető keresési lehetőségeket is bemutatta. Részletesen, egyszerű, és célirányos kereséssel a Skultéty családnéven –anyai ága- mutatta be a kutatás, a szűkítés lehetőségét. Amennyiben nem névre, hanem helységre keres valaki, az is megoldható, csak tisztában kell lenni a település megyéhez tartozásával, pl. Balatonfüred, Zala (és nem Veszprém!), Hungary formában. A konkrét személyek keresését megnehezíti az 1895 előtti egyházi anyakönyveknél, mint például a balatonfüredi katolikus felekezetű hívek esetében, hogy anyaegyházuk Paloznakon volt, anyakönyvezésük itt történt. Konkrét kutató munkában segítségünkre lehet a MACSE oldalán indított kutatás, ahol közvetlenül a névre lehet keresni, és rácsatlakozással a mormon oldalra indexel át, így gyorsan elérhető a találati rekord, azaz a keresett személy lefényképezett születési vagy halotti anyakönyvi kivonata, illetve a házasságkötésének adatai.

     2. A találkozó a bemutató után kötetlen bemutatkozásokkal folytatódott, ahol az új résztvevők beszéltek saját családtörténeti illetve családfakutatásaikról.

Barna János Balatonfüreden kívüli német ajkú községből érkezett. Saját családjában végzett kutatásai ráirányították a figyelmét a nyitott összejöveteleken zajló munkára, amihez csatlakozott.

Gubicza Ferenc érdeklődőként vett részt, beszélt a családjában, az ő ráhatására Gubicza Ilona által folytatott családtörténeti kutató munkáról, melynek eredményei családi találkozók, események, és a Gubicza családok évszázadai címmel megjelent könyv, és elérhető internetes oldal is készült.

Tálos Géza, aki az előző bemutatkozáson nem jutott szóhoz, a 90-es évektől a családfájában folytatott kutatással, és feltárással elkészített, és részletesen felépített, az 1500-as évekig visszamenő munkáit ismertette, melyben a balatonfüredi ősi leszármazottjainak a szála fut.

Budáné Bocsor Ágnes, a balatonfüredi Helytörténeti Egyesületben végzett munkájával kapcsolódódott a családtörténeti kutatáshoz, amit az „Amerikás Bocsor” nevű családtagjáról ír a helytörténeti folyóirat számára.

Takács Miklós önkormányzati képviselő is érdeklődőként érkezett. John Pagetről készített kutató munkájához, ami 2008-ban, a Füredi História közlésében megjelent: Kétszáz éve született John Paget János (1808-1892) címmel olvasható, francia, erdélyi, és angol nyelvű adatbázisokat is felkeresett.

Víg Sándorné (Piroska), és Somogyi Zsigmond mindketten a balatonfüredi népes Somogyi család tagjai. A helytörténeti jelentőségű kutató munkájuk közös őseik lévén egy szálon fut össze.

Szelle Zoltán korábbi ismereteire építve, amit a temetőkben lévő sírok, családi iratok alapján tárt fel, ennek elmélyítéséhez útmutatást, és biztos támpontot keresett a ma fellelhető adattárak megismerésével.

Tóth Attila, aki a korábbi találkozók aktív résztvevője, a következő, február elejére megjelölt időpontra kért szót, mert közben már elfogyott a számunkra kimért 18 óráig tartó idő.

A találkozó végéhez érve, Mahler Wolfgang Otto az általa ismert külföldi adatbázisok említésével tett hozzá az előtte szólók nagyon érdekes, hasznos, és tartalmas bemutatkozásához, amely a következő alkalom esetleges témájára nyitott ablakot, amelyre Németh József felkérte.

Az emlékeztetőt készítette: Esztergályos Éva (könyvtáros)

 

Beszámoló a
Balatonfüredi
Asztaltársaság
tevékenységéről

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1114 Budapest, Bartók Béla út 21.     macse.koordinator@gmail.com 
Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum   -  Webmester