Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2016.01.13. Emlékeztető a MACSE-BFA összejöveteléről2016-01-24 07:49:53

MACSE BFA

Emlékeztető

a MACSE Balatonfüredi Asztaltársaságának
2016. január 13-i összejöveteléről
Helyszín: Balatonfüred Városi Könyvtár (Kossuth u. 35.)


Idei első gyűlésünket Balatonfüreden, a Lipták Gábor Városi Könyvtárban tartottuk.

Eddigi gyűléseinken részt vevők közül ezúttal is jelen voltak: Mahler Wolfgang Otto, Németh Ákosné Rácz Lídia, Németh József, Szekeresné Rózsa Etelka, Tálos Géza, Tóth Attila;

Új résztvevőink: Barna János, Gubicza Ferenc, Víg Sándorné (Piroska), Budáné Bocsor Ágnes, Takács Miklós, Somogyi Zsigmond, Szelle Zoltán;

     1. Németh József kiemelte, és egyben megköszönte a Lipták Gábor Városi Könyvtárnak, hogy a kiadásában megjelenő Balatonfüredi Kalauzba bekerült az Asztaltársaságunk, valamint a mai összejövetelünket is hírelték. Ezt követően bemutatta a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület internetes oldalát, adatbázisait.

Az itt elérhető adattárak közül a Névváltozás alatt a két világháború között, a családnevekben bekövetkező változásokra példát is láthattunk: a Firicz családnév Földeákra módosulását.

Kiemelte, hogy bár az adattárak http://www.macse.hu/society/adattarak.php többsége szabadon hozzáférhető, az egyik legfontosabb adatbázisunk, az Anyakönyvek tagsághoz, illetve pártoló tagsághoz kötött. (Évi 5000 Ft.) A polgári anyakönyvek esetében a Familysearch (mormonok) honlaptól teljesen független indexelést (névre keresési lehetőség biztosítása) végzünk, az anyakönyv fotóját azonban már a mormon filmezésnek köszönhetjük. Példaként konkrét kereséssel bepillantást nyerhettünk Lóczy Lajos születési és halálozási anyakönyvébe is. Budapest területére szinte 100%-os lefedettséget jelent az adatbázis (1895 utáni születési, házassági és halálozási adatok), de erőteljes lendülettel halad a vidéki feldolgozás is.

Németh József ezután a https://familysearch.org/ mormon oldalon elérhető keresési lehetőségeket is bemutatta. Részletesen, egyszerű, és célirányos kereséssel a Skultéty családnéven –anyai ága- mutatta be a kutatás, a szűkítés lehetőségét. Amennyiben nem névre, hanem helységre keres valaki, az is megoldható, csak tisztában kell lenni a település megyéhez tartozásával, pl. Balatonfüred, Zala (és nem Veszprém!), Hungary formában. A konkrét személyek keresését megnehezíti az 1895 előtti egyházi anyakönyveknél, mint például a balatonfüredi katolikus felekezetű hívek esetében, hogy anyaegyházuk Paloznakon volt, anyakönyvezésük itt történt. Konkrét kutató munkában segítségünkre lehet a MACSE oldalán indított kutatás, ahol közvetlenül a névre lehet keresni, és rácsatlakozással a mormon oldalra indexel át, így gyorsan elérhető a találati rekord, azaz a keresett személy lefényképezett születési vagy halotti anyakönyvi kivonata, illetve a házasságkötésének adatai.

     2. A találkozó a bemutató után kötetlen bemutatkozásokkal folytatódott, ahol az új résztvevők beszéltek saját családtörténeti illetve családfakutatásaikról.

Barna János Balatonfüreden kívüli német ajkú községből érkezett. Saját családjában végzett kutatásai ráirányították a figyelmét a nyitott összejöveteleken zajló munkára, amihez csatlakozott.

Gubicza Ferenc érdeklődőként vett részt, beszélt a családjában, az ő ráhatására Gubicza Ilona által folytatott családtörténeti kutató munkáról, melynek eredményei családi találkozók, események, és a Gubicza családok évszázadai címmel megjelent könyv, és elérhető internetes oldal is készült.

Tálos Géza, aki az előző bemutatkozáson nem jutott szóhoz, a 90-es évektől a családfájában folytatott kutatással, és feltárással elkészített, és részletesen felépített, az 1500-as évekig visszamenő munkáit ismertette, melyben a balatonfüredi ősi leszármazottjainak a szála fut.

Budáné Bocsor Ágnes, a balatonfüredi Helytörténeti Egyesületben végzett munkájával kapcsolódódott a családtörténeti kutatáshoz, amit az „Amerikás Bocsor” nevű családtagjáról ír a helytörténeti folyóirat számára.

Takács Miklós önkormányzati képviselő is érdeklődőként érkezett. John Pagetről készített kutató munkájához, ami 2008-ban, a Füredi História közlésében megjelent: Kétszáz éve született John Paget János (1808-1892) címmel olvasható, francia, erdélyi, és angol nyelvű adatbázisokat is felkeresett.

Víg Sándorné (Piroska), és Somogyi Zsigmond mindketten a balatonfüredi népes Somogyi család tagjai. A helytörténeti jelentőségű kutató munkájuk közös őseik lévén egy szálon fut össze.

Szelle Zoltán korábbi ismereteire építve, amit a temetőkben lévő sírok, családi iratok alapján tárt fel, ennek elmélyítéséhez útmutatást, és biztos támpontot keresett a ma fellelhető adattárak megismerésével.

Tóth Attila, aki a korábbi találkozók aktív résztvevője, a következő, február elejére megjelölt időpontra kért szót, mert közben már elfogyott a számunkra kimért 18 óráig tartó idő.

A találkozó végéhez érve, Mahler Wolfgang Otto az általa ismert külföldi adatbázisok említésével tett hozzá az előtte szólók nagyon érdekes, hasznos, és tartalmas bemutatkozásához, amely a következő alkalom esetleges témájára nyitott ablakot, amelyre Németh József felkérte.

Az emlékeztetőt készítette: Esztergályos Éva (könyvtáros)

 

Beszámoló a
Balatonfüredi
Asztaltársaság
tevékenységéről

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum