Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2015.11.25. Beszámoló a MACSE-BFA összejöveteléről2015-12-01 15:17:06

MACSE BFA

MACSE-BFA 2015. nov. 25-i összejöveteléről
Helyszín: Balatonfüred, Városi Könyvtár (Kossuth u. 35.)
Időpont: 2015.11.25.

Beszámoló

a MACSE Balatonfüredi Asztaltársaságának (MACSE-BFA) 2015. október 20-ai találkozásáról

Megalakulásunk utáni 2. gyűlésünket Balatonfüreden, a Városi Könyvtárban tartottuk. (Balatonfüred, Kossuth u. 35.)

Jelenlévők: Baán Beáta, Babcsányi István, Esztergályos Éva, Karika Erzsébet, Mahler Wolfgang Otto, Németh Ákosné Rácz Lídia, Németh József, Pálfi Éva, Szné Rózsa Etelka, Tálos Géza, Tóth Attila

1. Németh József köszönti a megjelenteket és elmondja, hogy a mai összejövetelen a füredi régi temetők feltérképezéséről és a sírok GPS-szel történő pontos meghatározásáról fogunk beszélgetni. Először Németh Ákosnét (Lici) hallgatjuk meg, mert ő már több kutatást végzett a temetőkben, majd pedig Németh József vetít a sírokról képeket és elmondja a tapasztalatait, illetve a GPS-es bemérés módját.

2. Németh Ákosné: A temető sorsa és az ott nyugvók kiléte akkor keltette fel az érdeklődését, amikor Tóth Attila szólt neki, hogy valószínű, hogy Lici valamelyik ősszülei nyugszanak a temetőben. Innentől kezdve egyéb, eddig ismeretlennek tűnő nevek után kutatva kezdte bejárni a temetőt. Ugyan többször jelentek meg már írások a temetőkről, főleg a védetté nyilvánítással kapcsolatban, de ezek több pontatlanságot tartalmaztak. Varga Lászlóné a megyei múzeum pályázatát elnyerve írt a temetők – nem csak a most említett régi, hanem a jelenleg is használatos temetők – ismertebb sírjairól. Dolgozata folytatásokban jelent meg a Füredi Históriában 2001-2003 között. A Helytörténeti Egyesület javaslatot tett a füredi önkormányzatnak a temetők értékeinek megőrzésére. Licit a régi temető református része érdekelte elsősorban. A temetőcsoport, amit a helyiek Siskei vagy Papsokai néven is emlegetnek 3 elkülönült részből áll: a katolikus, a református és a zsidó temetőből. Ez utóbbi gondozott és feldolgozott. A református részen a legrégebbi sír 1703-as, a legrégebbi még olvasható sírkő 1782-es. A temetőt 1864 szeptemberében lezárták. A temető gondozatlan, a református egyház tulajdonában van. Tóth Attila szokta kivágni a bozótost. (Tóth Attila a füredi evangélikus Varg(h)a család leszármazottja, jelenlévő tagunk.) Nincs két egyforma sírkő, kb 50 kő az, ami viszonylag ép még, ezek főleg az 1840-es évekből valók. Kb. 40 évvel ezelőtt is felvetődött már a temető védetté nyilvánítása, érdekességként említi meg, hogy 3 db szív alakú sírfelirat tábla is található temetőben. Füred szempontjából jelentős személyek lettek ide temetve: orvosok, jegyzők, bírók, színésznő.

Németh József megköszönte az előadást, és mivel Lici mentegetőzött, hogy a több, mint ezerre rúgó képállományából most az idő rövidsége miatt nem tudott válogatni, felkérte egy következő találkozón részletesebb előadásra.

3. Németh József bevezetésként elmondta, hogy már több kísérlet történt temetők felmérésére, amiből jelenleg 3 érhető el a neten: a győri, legújabban a szombathelyi, és egy vállalkozás keretében több községi temető felmérése, ezek:

www.temetoinfo.hu     www.temeto.komszol.hu     www.vmtv.hu

honlapokon hozzáférhetőek.

A levéltárakban is rengeteg anyag lappang még a temetőkről, pl. ő a műemlékes munkája során találkozott a veszprémi Mártírok úti (már lezárt) temető 1920-as 30-as évek-beli teljes sírkataszterével. A MACSE-BFA keretében ő a balatonfüredi Papsoka/Siskei temető komplex feltérképezését tűzte ki célul, egyesítve az informatikát a fényképezéssel, a sírok mögöttes adatainak feldolgozásával. (Ki nyugszik a sírokban?) Bevezetőként képeket vetített a három pusztuló temető sírjairól, különös tekintettel a siskei temetőre, bár ott a környék rendezett, a sírok azonban mégis pusztulnak, ezek számba vétele sürgős feladat lenne. A siskei katolikus temetőt az ősidők óta 1904-ig, a Bajcsy-Zsilinszky utcai katolikus temető megnyitásáig használták, a sírok többsége a 19. század második feléből való, a legrégebbi sír 1812-es, latin nyelvű felirattal. November 17-i helyszínbejárásánál 64 sírt vagy sírmaradványt rögzített egy hevenyészett térképvázlaton, beszámozva, ehhez készített fotókat november 22-én Pető Piroska, akire a későbbiekben is számítunk, mint fotós. Ezt követően a GPS-es bemérés meghatározás fontosságára hívta fel a figyelmet. Minden eddigi füredi temető felmérés ugyanis hanyagolta a helymeghatározást, a sírokat ad hoc számozták be, nem visszakereshetőek, még csak térképvázlatot sem közöltek. A GPS-es bemérés ugyanakkor 10-50-100 akárhány évre garantálná, hogy az EOV (Egységes Országos Vetületi) rendszer által megadott koordinátákon visszakereshetőek lennének a sírok (vagy azok helye).

Zárásul ismertette a temető híres halottjaival kapcsolatos anyakönyvi adatait, amelyeket Tóth-Bence Tamással, a Városi Múzeum munkatársával közösen derített ki. Keöd József (1839-1897) színész, hajóskapitány (A Kisfaludy gőzös utolsó kapitánya), szőlőtermelő is itt nyugszik, írásművei gőzhajózás és szőlőtermelés tárgykörben is tankönyvek lettek, apja (József) és nagyapja (Lőrinc) is ugyanezen temetőben nyugszik, vele egy sorban. Csordás László (1831-1892) 1948/49-es honvéd, Erdélyben Bem seregében tüzérként szolgált – vajon konkrétan mi volt a feladata 16-17 évesen? Németh József elmondta, hogy Tamás segítségével felvette a kapcsolatot leányági leszármazottjával, Tóth Andrással, és talán megoldódik a rejtély. Amúgy, megfigyelése szerint, a temetőnek a fal melletti északi részén temették el a tehetősebb, fontosabb halottakat. Felhívta a figyelmet még arra, hogy a temető érdekessége még az is, hogy békésen egymás mellett nyugszanak szomszédos parcellákban a 2. világháború magyar és szovjet áldozatai, utóbbiban az is meglepő, hogy 2 esetben nevesített áldozatokról van szó, és az oroszokat begyűjtötték a veszprémi temetőbe, nem tudni, hogy őket miért hagyták itt. Zárásul elmondta, hogy fontos lenne a temetőőri lakás levédetése is, mert nem sok ilyen épület maradt meg a megyében, erre reflektálva Baán Beáta hozzátette, hogy ismeretei szerint a lakást hamarosan le fogják dózerolni.

Mahler Wolfgang vetette fel a kérdést. hogy olvasta: az Iparoskör temetkezéssel is foglalkozott, ez valójában mit jelent?

Esztergályos Éva, a Városi Könyvtár jelen lévő munkatársa megjegyezte, hogy ő a szakdolgozatát Keöd Józsefből írta. Keöd József egykori lakóháza jelenleg magántulajdonban van, ő kapcsolatban van leszármazottjával.

A találkozás kötetlen beszélgetéssel folytatódott, a résztvevők megállapodtak abban, hogy legközelebbi találkozásuk január első felében lesz.

Az Emlékeztetőt készítette: Baán Beáta, Németh József

Képek: Találkozók, összejövetelek oldalon nézhetők meg

 

Beszámoló a
Balatonfüredi
Asztaltársaság
tevékenységéről

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum