Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2016.11.17. Emlékeztető a MACSE-BFA összejöveteléről2016-11-18 06:22:11

MACSE BFA

Emlékeztető

a MACSE Balatonfüredi Asztaltársaságának
2016. november 17-ei összejöveteléről
Helyszín: Balatonfüred, Lipták Gábor Városi Könyvtár (Kossuth u. 35.)


Jelenlévők: Baán Beáta, Bogdándy György, Gubicza Ferenc, Mahler Wolfgang Otto, Németh Ákosné Rácz Lídia, Németh József, Somogyi Zsigmond, Szelle Zoltán, Rózsa Etelka, Tálos Géza.

Németh József közölte, hogy sajnos az egyesület elnöke, Dr. Kollega Tarsoly István egészségügyi okok miatt lemondta mai látogatását Asztaltársaságunknál. Ezt követően mai gyűlésükön megbeszéltük jövő nyárig tartó programjaikat, ötleteket gyűjtöttünk ezekre, felelősöket jelöltünk ki az egyes programokra, azt figyelembe véve, hogy külső előadónak tiszteletdíjat fizetni nem tudunk. Megbeszéltük azt is, hogy mivel a december második fele már nagyon zsúfolt családi programokkal mindenkinél, legközelebb január első felében találkozunk.

Németh József elmondta, hogy beszélt aktív tagunkkal, Szijártó Balázzsal, aki most nincs itt, de bevállalna egy előadást kutatásairól: Szijártó, Firicz, Földeák és Séllyei család.
Felelős: Németh József, Szijártó Balázs

Tálos Géza felvetette, hogy a környékünkön nagy szerepet játszó Kenessey családról annak képviselőjétől szívesen hallgatna meg egy előadást, a család leszármazottja Svájcban él, de gyakran jár haza. (Karika Erzsébet tagtársunknak rokona.) Mezőszilas (Szilasbalhás), Enying térsége is érintett. Németh József elmondta, hogy Kenessey Csabát személyesen is ismeri, bevállalja a kapcsolatteremtést vele.
Felelős: Németh József

Baán Beáta két témát is napirendre tűzne.

  1. Veszprémi angolkisasszonyok iskolája. Az apácák iskolájában felsőfokon tanultak például közgazdasági, könyvelési ismereteket, a tanulónévsor érdekelné. Született erről egy könyv is, Jakab Réka, a megyei levéltár munkatársa írta. Rózsa Etelka hozzátette, hogy ő is ismer egy volt angolkisasszonyt, 96 éves, de a rend újjászerveződött, ma is aktív, fiatalabb is előadót is találunk.
    Felelősök: Baán Beáta és Rózsa Etelka
  2. Pápai Református Kollégium diákjairól hallanánk szívesen, Köblös László írt erről egy könyvet, az adatbázis hozzáférhető a Hungaricana internetes adatbázisában. (Ezt a résztvevők meg is tekintették, közben Németh József felhívta a figyelmet a MACSE jelenleg zajló „Az év kutatóhelye” díj szavazására.) Hudi József társszerző neve is felmerült előadóként. Baán Beátát főleg az 1848/49-ben katonáskodó diákok érdekelnék, amikor a bevonulók nagy száma miatt egy évig szünetelt is az oktatás az iskolában.
    Felelős: Baán Beáta

Tálos Géza asztaltársunk a Padányi Bíró Márton veszprémi püspök által az 1757-es összeírással foglalkozna szívesen, ebben az időszakban több összeírás is történt a püspökség területén, de Balatonfüred tekintetében ez a legteljesebb, 65 családnevet tartalmaz. Arra gondolt, hogy ez egy cselekvési program lehetne az Asztaltársaság számára, hogy a már kutatott családokon (Somogyi, Varga) kívül felderítenénk a többi őslakos családot (pl. Polányi, Bocsor, Kutasi, Szabó) is, a ma is élő leszármazottakig. Külön felhívta a figyelmet az Aszófőről ide átüldözött református családokra (pl. Bertók, Kenyeres, Vörös), akik kutatása szintén hasznos volna helytörténeti szempontból is.
Felelős: Tálos Géza, kutatási terv összeállítása januárra

Mahler Wolfgang Otto asztaltársunk az 1850-es évek kataszteri fölmérések előtti, az 1700-as években meglévő birtokviszonyokra lenne kíváncsi, az egyes területek földesuraira, tekintettel az azt követő német betelepítésre. A résztvevők ezt a témát is támogatták.
Felelős: Mahler Wolfgang Otto

Abban állapodtunk meg, hogy a felelősök folyamatosan tartják a kapcsolatot Baán Beátával, illetve Németh Józseffel, és az előadások sorrendjét az időközben megszerzett információk, kapcsolatok döntik el.

Zárásul a résztvevők közvetlen emlékeikkel adóztak a közelmúltban elhunyt nagy genealógus, Szluha Márton emlékének.

Az emlékeztetőt készítette: Németh József

Beszámoló a
Balatonfüredi
Asztaltársaság
tevékenységéről

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum