Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2015.09.17. BalatonFüredi Asztaltársaság (BFA) megalakulása2015-09-26 13:45:03

MACSE BFA
MACSE Balatonfüredi Asztaltársaságának (MACSE-BFA) megalakulása
Helyszín: Városi Helytörténeti Gyűjtemény (Blaha L. u. 3.) illetve
Blaha Étterem és Szálloda
Időpont: 2015.09.17

Beszámoló

Résztvevők: 7 fő, a bemutatkozó jegyzet szerint

Az Asztaltársaság megalakítóinak többsége személyesen ismeri egymást, több ponton kapcsolódtak a kutatási területeik, így nem nagyon kellett bemutatkozniuk egymásnak. Akik közülük jelenleg nem a MACSE tagjai, azok a jövőben rendes vagy pártoló tagként csatlakozni fognak az egyesülethez. A bemutatkozáskor a kutatott családok ismertetésén kívül a problémásabb területeket is kiemelték.

  1. Baán Beáta, MACSE-tag, a kutatatott nevei megtalálhatók a MACSE adatbázisban, illetve a saját honlapján: www.baanbea.hu oldalon. A nemesi ágaknál a megörökölt papírok mentén elég jól össze tudta szedni az adatokat. Elakadást a német-ajkú ősök betelepülése, (Drexler, Raszl), valamint a horvát nyelvterületről érkező Korenika ősök felkutatása jelenti. A német betelepülőkkel kapcsolatban már tudott egyeztetni Mahler Wolfganggal. Rendszeresen ír a Füredi Históriába. A Balatonfüredi Életrajzi Lexikon szerkesztője.
  2. Mahler Wolfgang Otto, közel 40 éve él Magyarországon, Balatonfüredre nősült. Felesége családját kezdte el kutatni (Csángó), majd pedig, amikor kiderült, hogy a név magyarosított és német betelepülő az ősük, kénytelen volt feltérképezni és feldolgozni több bakonyi falu anyakönyveit. Jelenleg 40 ezer adata van, adatbázisa folyamatosan bővül.
  3. Némethné Rácz Lídia, a helyi helytörténeti gyűjtemény vezetőjeként ment nyugdíjba. Még aktív éveiben munkaköreként foglalkozott helytörténettel, s amióta nyugdíjas, számos könyve jelent meg, köztük olyan is, amely a füredi családokkal foglalkozik. A saját családja (Varga, Rácz) mellett a férje családját –Németh- is kutatja.
  4. Sárköziné Sárovits Hajnalka, a Városi Könyvtár igazgatója, a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület titkára. Munkája mellett nincs ideje kutatni, viszont támogatja a kutatókat és a kutatásokat. A családja (Sárovits) Erdélyhez köthető, de Balatonfüredre Győrből érkeztek.
  5. Tóth-Bencze Tamás, MACSE-tag, a Helytörténeti Gyűjtemény munkatársa. Főleg az életrajzi lexikonhoz szükséges születési, stb. dátumok miatt kezdett el kutatni, de munkája kapcsán számos családtörténeti adatot kell pontosítania. Több könyve, cikke jelent már meg.. A holokauszt-témában megjelent füredi könyvekhez is ő pontosította, kutatta fel az adatokat. Az ittebei Kiss családot kutatta behatóbban. (Kiss Ernő aradi vértanú, szentgyörgyi Horváth Krisztina férje, utóbbi az első füredi Anna-bál „okozója”, ahol a pár megismerkedett.)
  6. Neuburger Istvánné (Zsuzsi), szintén MACSE-tag, és gyakran megfordul Füreden. A Karafi(áth) ágat kutatja, s emellett számos német betelepülő családot.
  7. Németh József, a MACSE titkára, a Vas megyei (nárai) Skultétyakat (honlap: www.naraiskultety.hu), az (oladi) Németh-eket kutatja, utóbbiaknál problémája a gyakori név, a határvidéken való vándorlás, segítsége a ragadványnév, valamint felesége révén az aszófői Küsz és a tihanyi Szabó családot kutatja.

    Nem tudtak jelen lenni az ülésen, de jelezték, hogy csatlakozni szeretnének az asztaltársasághoz:

  8. Elek Miklós, aki a helytörténeti gyűjtemény vezetőjeként ment nyugdíjba, az Erdélyből származó Elek családot, illetve anyai ágát, a Bányai családot kutatja.
  9. Kertész Károly, a tapolcai könyvtár vezetőjeként ment nyugdíjba, ő szerkesztette a tapolcai életrajzi lexikont. A rendesi Bárány családot kutatja, (innen a kapcsolata Beával). csak alkalmilag tud kapcsolódni az asztaltársasághoz.
  10. Szijártó Balázs, volt (és lesz) MACSE-tag, informatikus, a Szijártó, a nemes Zala megyei Sélley és a sváb Firicz (Földeák) családot kutatja.

Ezen kívül többen jelezték érdeklődésüket az asztaltársaság munkája iránt, többnyire olyanok, akik a múltban kötődtek Füredhez, vagy a jelenben a közelben van nyaralójuk és a nyár nagy részét a környéken töltik. (Közöttük Hunyady László, a MACSE tiszteletbeli elnöke is.)

A bemutatkozásokat követően hamar kiderült, hogy több adatot tudunk egymással egyeztetni, illetve ki tudjuk egymás adatait egészíteni - nehéz is volt visszaterelni a beszélgetés medrét a közös programokra.

Közben a Helytörténeti Gyűjtemény 18 órakor bezárt, így székhelyünket –nevünkhöz méltó módon- áttettük a szemben lévő Blaha Villa éttermének kerthelyiségébe.

Először is elfogadtunk egy –Németh József által előre köröztetett, és a helyszínen pontosított célmeghatározást, az alábbiak szerint.

  1. Balatonfüred környéki és érdekeltségű családfa- és családtörténet kutatók, MACSE-tagok összefogása, kutatási tapasztalatok, adatok kicserélése;
  2. Fiatal kutatók bevonása, segítség nyújtása a kezdeti lépésekhez;
  3. MACSE adatbázisainak építése, fejlesztése balatonfüredi és környékbeli (járási) adatokkal;
  4. Helytörténeti kutatásokban való részvétel a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesülettel és az érintett intézményekkel (Helytörténeti Gyűjtemény, Városi Könyvtár) egyeztetve;
  5. Szakmai napok tartása a MACSE vezetőségével egyeztetve és annak segítségével.

Ezt követően a résztvevők konkrét programok közös lebonyolításáról beszélgettek, amely segítené a MACSE-t és a helytörténeti kutatásokat is. Németh József javasolta, hogy végezzenek egy példaértékű, komplex temetőfelmérést a siskei (papsokai) templomrom körüli, használaton kívüli temetőben. Lídia és Hajni tájékoztatta a résztvevőket, hogy nyitott kapukat döngetünk, ugyanis a Balatonfüredi Helytörténeti Egyesület épp a mai napon egyeztetett erről a városi önkormányzattal, a munka folyamatban van, ennek célja a 3 használaton kívüli (református, papsokai, zsidó) temető védetté nyilvánítása. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a munkát hosszú ideje óta egyedül Lídia végzi, aki a református temetőben eltemetettek életrajzi adatait kutatta eddig, de hátra van még a fotózás, a feliratok rögzítése. A résztvevők abban egyeztek meg, hogy a MACSE-BFA felajánlja részvételét a felmérésben, vállalja a siskei templomrom körüli (katolikus) temető komplex felmérését, fotózását. Németh József vállalta, hogy a temető sírjainak térinformatikai rögzítését is megszervezi. Az adatok, a temető felmérése a MACSE Síremlék adatbázisába is bekerülne. (Kb. 40 sírról van szó.) A program koordinátora Némethné Rácz Lídia.

Németh József felhívta a figyelmet a balatonfüredi járás emlékműveinek feldolgozatlanságára. Ő Tóth-Bence Tamással Balatonfüred összes emlékművét feldolgozta, de a járás (22 település), néhány község (Tihany, Pécsely) község kivételével teljesen feldolgozatlan. A résztvevők konkrét vállalásokat nem tettek, de megállapodtak abban, hogy Németh József felkeresi Tóth Krisztinát, a Helytörténeti Gyűjtemény igazgatónőjét, amely intézmény végzett felmérést ez ügyben egy 1. vh-s kiállításával kapcsolatban, hogy rendelkezésre tudná-e bocsátani az adatokat, fotókat. Amennyiben nem, marad a saját fotózás és gyűjtés. A program felelőse Németh József.

Fiatalok bevonása ügyében abban maradtunk, hogy Baán Beáta megkeresi a Lóczy Gimnázium, Németh József pedig a Szakközépiskola illetékeseit. A program felelőse Baán Beáta.

Végül, határoztunk legközelebbi programunkról, amelyre kb. 1 hónap múlva, a Városi Könyvtárban kerül sor. Nyílt, bárki számára látogatható, propagált bemutatkozást tartana a városban a MACSE-BFA, amelyen a tagjaink által használt családfa-rögzítési programokat mutatnánk be, illetve az előadók beszámolnának kutatási tapasztalataikról és eredményeikről is. Előadók és témák: A GenoProm – Baán Beáta, A FTM (Family Tree Marker) – Mahler Wolfgang. A program felelőse Sárovits Hajnalka.

A további szakmai találkozások során felmerült egy veszprémi kutatási lehetőségek előadás Márkusné Vörös Hajnalka, a Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának igazgatóhelyettese részéről és egy erdélyi kutatási és adatbázis lehetőségek tájékoztató előadás Szücs István bemutatkozásával.

A tagok közötti koordináció, a tagok összefogása, kiértesítése, informálása Baán Beáta feladata, az összekötő a MACSE vezetősége felé Németh József. Elhangzott az is, hogy szeretettel várjuk rendezvényeinken a MACSE vezetőségi tagjait.

Megjegyzés: 2015.09.19. óta működik a Facebook-on a MACSE Balatonfüredi Asztaltársasága zárt csoport, bekerülni meghívással lehet. Várjuk a jelentkezőket!

Beküldő: Baán Beáta és Németh József
 
Beszámoló a
Balatonfüredi
Asztaltársaság
tevékenységéről

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum