Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
Kezdőknek Kutatóhely Segédletek Családkönyv Linkek Családtörténet Kutatói kapcsolat Heraldika
 GYAKORI KÉRDÉSEK
Hogyan kezdjem a kutatást?
Hol találom az anyakönyveket?
Nem tudom elolvasni az anyakönyvet!
Hol találok még forrást a kutatáshoz?
Hogyan dolgozzam fel az adatokat?
 
 
HOL TALÁLOM AZ ANYAKÖNYVEKET?    

Az egyházi anyakönyvek vagy a parókiákon eredetiben, vagy a levéltárakban, utóbbi időben már többnyire mikrofilm másolatban érhetők el.
A legújabb és bővülő lehetőség az anyakönyvek elérésére az internet, melyen való keresést az egyes kutatóhelyeknél ismertetjük.

A kutatási lehetőség azzal is bővül, hogy az MNL által digitalizált anyakönyvek folyamatosan bővülő mennyiségben a vidéki levéltárakban is megtekinthetők interneten keresztül.
1828-tól az anyakönyvekről másodpéldányok is készültek, melyek a területi levéltárakban ill. esetenként a területi egyházi levéltárban kerültek elhelyezésre.

Az 1895 utáni polgári anyakönyvek szintén a megyei levéltárakban, a budapestiek pedig a Budapest Fővárosi Levéltárban találhatók.

A parókián való kutatás azzal az előnnyel jár, hogy egyéb egyházi irathoz is hozzájuthatunk, melyek kincseket rejtenek, pl. Historia Domus, móring könyv, jegyzőkönyvek, iskolai iratok stb. Ezek böngészése árnyalhatja ismereteinket, különösen, ha nem csak a fámat szeretnénk ismerni, hanem a hely és a családok múltját is.
Akinek a családja hosszabb ideig lakott egy helyen, viszonylag könnyebb helyzetben van. Ott ugyanis 'csak' a helyi anyakönyveket kell végigkutatni.
Ez kitartást igénylő munka, de nem kerülhető meg.

Az anyakönyvi adatok gyűjtésére célszerű gyűjtő-táblázatot alkalmazni, amely segít abban is, hogy lehetőleg valamennyi, esetleg később fontossá váló adatot rögzítsünk.

További, pontosító részleteket erről a Kutatóhelyeknél olvashatunk.

Fontos tudnunk, hogy a levéltári törvény értelmében csak korlátozottan juthatunk hozzá az adatokhoz 2014. július 1-től: 
születési adatot 100, házasságit 75 és halottit 30 évnél régebbieket kutathatunk.
Ennek megfelelően a polgári anyakönyvek születési bejegyzései 1914-ig állnak rendelkezésünkre, és az azóta eltelt időre vonatkozóan főként a családi információkra támaszkodhatunk.

2015.06.14.


© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1114 Budapest, Bartók Béla út 21.     koordinator@macse.hu 
Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum   -  Webmester