Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Képek, videók Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 BB21 Közösségi hely 
 Családfa Klub 
 Füredi
    Asztaltársaság 
 Kirándulások 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.05.18-25. Recsk, a magyar Gulag – kétnyelvű utazókiállítás2018-05-21 12:08:25

KIÁLLÍTÁS
Recsk, a magyar Gulag – kétnyelvű utazókiállítás
Megtekinthető: 2018. május 18-25. között

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola közös szerevezésében 2018. május 18-án kerül megrendezésre a XII. Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferencia, a Rákóczi Főiskola bázisán. A konferencia alkalmából bemutatásra kerül az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának Recsk, a magyar Gulag című kétnyelvű utazókiállítása, amely a konferenciát követő egy héten keresztül, 2018. május 18-25. között lesz megtekinthető az érdeklődők számára.

A Magyarországon 1945 és 1953 között működő internáló- és kényszermunkatáborokról készített kiállítást az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára. Ez az a levéltár, amely Magyarországon az 1945 és 1990 között működő politikai rendszer titkosszolgálatai által termelt iratokat őrzi. A kiállítás röviden bemutatja a politikai rendőrséget és az általa üzemeltetett táborok fajtáit. A legrészletesebben a Recsk település mellett a Mátra hegység fennsíkján felállított tábort ismerteti, amely, 1950 és 1953 között működött. Ezek voltak a sztálinizmus legkeményebb évei – Magyarországon, amit alapvetően befolyásolt a szovjet megszállás, a szovjet blokkhoz tartozás és a Kommunista Párt uralma. A politikai rendőrség, „a párt ökle” volt, és a párt első számú vezetőjének, Rákosi Mátyásnak a legfőbb támasza a terroruralom gyakorlásában, az emberek megfélemlítésében, és a félelemben tartáson alapuló rendszer működtetésében. A társadalom minden rétegét meghurcolta a rendszer. A meghurcoltatások sokféleségét aligha lehet összesítő adatokkal érzékeltetni, de a megtorlás tömegességéről a számok önmagukban is árulkodnak. 1950 tavaszától 1953 májusáig a különböző feljelentések, illetve előzetes rendőrségi vizsgálatok nyomán a politikai rendőrség összesen több mint egymillió büntetőeljárás megindítását kezdeményezte. A bíróságokhoz végül is kereken 650 ezer vádirat érkezett, és a gyorsított eljárásban lefolytatott perek 60%-ában, 390 ezer esetben született elmarasztaló ítélet. De több tízezren voltak, akiket a rendszer ugyanekkor mindenféle bírói ítélet nélkül hurcolt meg, internálták, kényszermunkatáborba zárták, az otthonukból kényszerlakhelyre kitelepítették őket. Így kerültek a táborok Kelet-Magyarországra, abban bízva, hogy az esetleges szökevények sem a szovjet, sem a román határt nem kívánják átlépni menekülésképpen.

A kiállítás hozzájárul a 2. világháború utáni kelet-európai közös sorsnak a bemutatásához.

Forrás: Recsk, a magyar Gulag – kétnyelvű utazókiállítás

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1114 Budapest, Bartók Béla út 21.     macse.koordinator@gmail.com 
Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum   -  Webmester