Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
 Szórólap 
 CD Kiadványok 
 Pályázatok 

Az híreinket lásd a

MACSE hivatalos facebook oldalán

MACSE - facebook

KORÁBBI HÍREINKET AZ ALÁBBIAKBAN LEHET MEGTEKINTENI:

2018.05.21. OSZK | Honvédalbum - Hasonmás kiadás2018-05-21 11:46:16

KÖNYVAJÁNLÓ
Honvédalbum - Szerkeszté: Szokoly Viktor
Hasonmás kiadás

Honvédalbum
Szerkeszté: Szokoly Viktor
Hasonmás kiadás
OSZK–Kossuth Kiadó, Budapest, 2018., 82 oldal
ISBN 978 963 099 171 1
5 990,- Ft

Az 1848-as forradalom és a szabadságharc 20. évfordulójára 1868-ban megjelent impozáns kivitelű emlékalbum hasonmás kiadása többek közt Jókai Mór, Tompa Mihály, Podmaniczky Frigyes, Irányi Dániel, Asbóth Lajos honvédtábornok írásaival, Benczúr Gyula, Jankó János, Liezen-Mayer Sándor, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Wágner Sándor festményei nyomán készült fametszetekkel idézi fel a szabadságharc eseményeit, csatáit, hőseit.

Az 1867. évi kiegyezést követően Magyarországon is megindulhatott a forradalom és szabadságharc történetének feldolgozása és bemutatása, bár a történelmi munkák többsége ekkor még inkább rendezetlen adatok gyűjteménye volt, mint komoly kutatás eredménye. A nagyközönség viszont szívesen fogadta a dicső múltat legendák körébe burkoló munkákat. A kortársak visszaemlékezéseinek többsége hírlapokban, folyóiratokban vagy antológiákban jelent meg. Ebbe a sorba illeszkedik a Szokoly Viktor által szerkesztett Honvédalbum is, melyet nem feltétlenül információs értéke, sokkal inkább az illusztrációk minősége és kivitele emel ki a korabeli antológiák sorából. A szerkesztő ugyanis ambicionálta az igényes kivitelű illusztrációkat, amelyeket azok az akkor még pályájuk elején járó művészek készítették, akiket később a 19. századi képzőművészet kiemelkedő alkotóiként tarthatunk számon.

Az irodalom terén ugyancsak jelentős írásokkal, érdekességekkel találkozhat az olvasó: Jókai ide írta meg a Kőszívű ember fiaiból ismert Baradlay Richárd és Pallvitz Ottó közti párbaj alapjául szolgáló eredeti történetet, illetve egykori pápai iskolatársa Gózon Alajos honvéd alezredes 1849. július 25-i zsolcai hőstettét. P. Szathmáry Károly, akárcsak Ábrai Károly a július 31-i segesvári ütközetben elesett Zeyk Domokos honvédszázadosnak állított emléket. Az albumban helyet kapott Asbóth Lajos honvéd ezredes 1862-ben publikált emlékirataiból egy részlet a peredi csatáról, illetve itt jelent meg először egy részlet Podmaniczky Frigyes báró, honvéd huszárszázados emlékirataiból is.

A most újra közreadott album egyszerre kordokumentum és történeti forrás. A visszaemlékezések mellett legalább olyan fontos az a kép, amelyet összességében fest a forradalom és szabadságharc eseményeiről. A legendaképzés és legendaképződés fontos darabja e kötet, amely már csak ezért is megérdemli, hogy 250 évvel első megjelenése után ismét az olvasó kezébe kerüljön.

(Hermann Róbert bevezetője nyomán.)

Forrás: OSZK - Honvédalbum

Beküldő: Kőhegyi Anikó
 
  Többféle hírt szeretnénk
  itt megjelentetni:
  • Az Egyesület életének híreit.
  • A családkutatók munkáját érintő, fontosnak ítélt híreket.
  • A kutatótársaktól kapott híreket.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Témafelelősök  -  Impresszum