2014.06.19. Felhívás emlékművek gyűjtéséhez
Kedves Listatársak!
Az I.vh kitörésének közelgő centenáriuma
(szarajevói merénylet jún.28., hadüzenet Szerbiának júl.28.)
talán többeknek alkalmat ad a

MACSE "Emlékművek" projektjéhez csatlakozni.

Ehhez szeretnék kedvet csinálni saját élményemmel. Különösen azért is, mert becslésem szerint a feltölthető emlékműveknek a tizede sem szerepel még a Macse adatbázisban!!!

Bár először nem tűnt vidám elfoglaltságnak településeken emlékműveket keresni, valójában egy remek kirándulás kerekedett a dologból. Feleségemmel ketten tettünk egy kb. 200 km-s kört autóval a Baranya megyei Hegyháton, és úgy alakítottuk, hogy félidőben legyen egy csárda a közelünkben, az utolsó állomás pedig a gyógyfürdőjéről híres Magyarhertelend legyen. Kora délelőttől este 7-ig kb. 6,5 - 7 órát töltöttünk "nettó munkával", amit nagyon élveztünk, mert a táj gyönyörű volt, az emberek rendkívül kedvesek mindenütt, jókat nevettünk is (50 házas faluban nem találni egy közterületen épített emlékművet...), s láttuk a vidék szegénységét, de a fantasztikus kitartást, szorgalmat, vagyis a gazdagságot is. Meg persze kiváló alkalom volt felidézni, hogy saját családunkban kik mekkora áldozatot hoztak, milyen szolgálatot tettek a háborúban, hányan lettek hősi halottak, internáltak, hadifoglyok, menekültek, földönfutók, rokkantak, kitelepítettek, s mindezek végül is milyen hatással voltak a család későbbi sorsára. Szinte kimeríthetetlen téma, különösen, hogy a napi rohanásban ilyen beszélgetésekre egyébként semmi idő nem jut amúgy.
A megyében Romváry Ferenc 1999-ben készített egy pillanatképet az emlékművekről. (Romváry Ferenc: Memento Mori Pécs-Baranya, Alexandra Kiadó 1999). Így most látszanak másfél évtized változásai. Indokolja a mielőbbi adatfelvételt mindenhol, hogy az eltelt 15 év is meglepően sok változást hozott az emlékművek állapotában (némelyek nagyon leromlottak, de sokat felújítottak, áthelyeztek, újakat állítottak!)
A tartalmas és érdekes nap végén pedig délutáni jeggyel pihentünk egyet a fürdőben. Végül is 25 település biztosan több mint 50 emlékművét fényképeztük le (a napfény miatt többé-kevesebbé jó minőségben), ezek hamarosan láthatók lesznek a honlapon.

Bátran merem javasolni akár egyéni (családi) programnak is, fizikailag nem megerőltető, nagy kiadással sem jár, nagyocska gyerek/unoka is vihető, s a közösségnek nyújtott haszon mellett élményekben gazdag időtöltés. De kiváló közösségi (egyesületi) kirándulás is szervezhető ilyen céllal a mai határokon belül vagy azokon kívül is! Erre a centenárium kiváló alkalmat nyújthat! (Kérdés persze, hogy a Trianonnal lecsatolt részeken hány magyar emlékmű maradt meg, Dél-Baranyában nem sok...)

Azoknak, akik kedvet kapnak hasonló egynaposhoz, ajánljuk, hogy tájékozódjanak a honlap Emlékmű oldalán!

Üdvözlettel
Weber György

2014.06.12.

Eseménynaptár 2011-2019   ©  webmester