2013.09.14. Meghívó: A Magyar polgári hagyaték: a Gerenday család iratai

MEGHÍVÓ

A Magyar polgári hagyaték a: Gerenday család iratai

 

Címmel nemrég nyílt családtörténeti kiállításunk, amelyet szeretnénk a Magyar Családtörténet-kutatók Egyesülete tagságának is szíves figyelmébe ajánlani.

Budapest Főváros Levéltára új kiállítása a magyar történeti tudat számára kevéssé ismert és csak töredékesen feltárt polgárosodási folyamatok egyik útját képviselő család történetét mutatja be.

Egy 19. század elejétől fogva Pesten honos kőfaragó, sírkőkészítő iparos dinasztia sorsának mozzanatai tárulnak elénk a kiállított források nyomán. Négy generáció életét, kapcsolatrendszerét, értékvilágát, vállalkozásuk eredményeit tükrözik a változatos iratok, fényképekkel, kisnyomtatványokkal, illusztrációkkal kiegészítve. A tárlat élményszerű és hű képet nyújt egy fővárosi nagypolgári família egyes generációi tagjainak életvilágáról, szemléletmódjáról, egzisztenciális körülményeiről és bepillantást enged a klasszikus kapitalizmus korának személyközi világába. A Gerenday család története egyfajta református-humanista szellemiségű vállalkozói magatartásmódnak a példázata, amely mentalitás egyik fontos összetevője volt a főváros rendkívül összetett, színes, gazdag polgári kultúrájának és életének.

A kiállítás megtekinthető Budapest Főváros Levéltára épületében (1139 Bp. Teve u.3-5.) 2013. október 15-ig, munkanapokon 9-16 óráig.

A levéltár a MACSE tagjai számára exkluzív, kurátori tárlatvezetést ajánl, amelyre

2013. szeptember 25. 16 órakor

kerülne sor. Találkozás a BFL bejárati aulájában.

Jelentkezés

 

Breinich Gábor
tudományos titkár
Budapest Főváros Levéltára
1139 Budapest Teve utca 3-5.

Eseménynaptár 2011-2019   ©  webmester