Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2021.11.29. Családfakutatás az egyházi levéltárakban2021-12-09

CSALÁDFAKUTATÁS AZ EGYHÁZI LEVÉLTÁRAKBAN
– források, szolgáltatások, adatbázisok
Szakmai est

Helyszín: Református Gyülekezeti Központ
6000 Kecskemét, Szabadság tér 6.
Időpont: 2021. november 29. hétfő, 16.30

Beszámoló

A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) szervezésében önállóan működő, 2019-ben alakult és 30 tagból álló Bács-Kiskun megyei családfakutató csoport a Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtára és Levéltára együttműködésével szakmai estet tartott november 29-én Kecskeméten a Református Gyülekezeti Központban. A résztvevők tájékozódhattak a római katolikus és protestáns egyházi levéltárakban fellelhető forrásokról, adatbázisokról, az elérhető szolgáltatásokról, valamint körülnézhettek az eseménynek otthont adó intézményben.

A rendezvényt Végső István történész, a csoport koordinátora nyitotta meg és hangsúlyozta: örömmel tölti el, hogy végre nem csupán hírleveleken keresztül, hanem személyesen is találkozhatnak, hiszen megalakulásuk óta zömmel csak az online beszélgetésekre volt lehetőségük. Az elsődleges téma az egyházi levéltári adatbázisok használata volt, amelyek online rendelkezésre állása jelentős segítség a kutatásban.

A résztvevőknek elsőként Szatmári Judit, a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Levéltárának levéltárosa tartott előadást a levéltár történetéről, adatbázisairól, azok online elérhetőségeiről és a terveikről.

Bíró Éva, a Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtára és Levéltárának levéltárosa a házigazda intézmény részéről egy hosszabb történeti előzmény után mutatta be a levéltárban lévő kutatási lehetőségeket.

A Kalocsai Főegyházmegyei Levéltártól Lakatos Andor történész, főlevéltáros az egyházi adatbázisok használatáról és helyzetéről adott tájékoztatást. Kifejtette mi a különbség az állami és a katolikus egyházi anyakönyvek között, s hogy mennyivel bővebb információk kerülhetnek elő, ha valaki szakszerűen vizsgálja végig a forrásokat.

A fórumon a Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtára és Levéltárának vezetője, Bán Magdolna számolt be az intézmény digitalizálással kapcsolatos szándékairól. Az esemény végén egy túra keretében a jelenlévők megtekinthették a levéltárat, ahol Bíró Éva mutatta be a néha több évszázados kötetek, iratok őrzési helyét az ókollégium régi falai között.

A Bács-Kiskun megyei családfakutató csoport egyre több élő és online rendezvényt tervez a tagság igényeihez igazodva, hogy hatékonyan össze tudják fogni a megyében élő, családkutatás iránt érdeklődő embereket.

Beküldő: Bocsák Éva
Fotók: Végső István

Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Levéltára - http://radayleveltar.hu/
Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár - https://archivum.asztrik.hu/
Kecskeméti Református Egyházközség Könyvtára és Levéltára - http://krekbib.hu/

- JS -

   Előadásaink meghívott előadók vagy kutatóink részvételével.
Beszámolók általunk hallgatott előadásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum