Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Levelezés Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Médiatár Partnereink RSS
 Jelentkezés rendezvényekre 
  
 Sablonok 
 Eseménynaptár 
 Híreink 
 Felhívások 
 Előadásokról 
 beszámoló 
 Rendezvények 
 Találkozók,
 összejövetelek képei 
 Kirándulások 
 Kiadványok 
 Matrikula 
2019.05.21. MACSE Klubest - Pucher Szilvia (FamilySearch)2019-05-30

MACSE KLUB

MACSE SZAKMAI KLUBEST

Időpont : 2019. 05. 21. kedd, 18.30 óra
Helyszín: Pitypang utcai Általános Iskola előadóterme (1025 Bp., Pitypang u. 17.)
Előadó: Pucher Szilvia, akivel Reicher Péter beszélgetett
Téma: Hogyan kutass profi módon a FamilySearch-ben?

Beszámoló

FS - a kihagyhatatlan adatbázis

Már az esemény meghirdetése után röviddel kiderült, nagy az érdeklődés a téma iránt. A megszokott klubhelyiségünk (BB21) kicsinek bizonyult, de az új helyszínen is megtelt az előadóterem. Ez kb. 60 főt jelentett. Egyesületünk elnöke, Reicher Péter ezúttal a moderátor szerepét vállalta magára. Nem csak felvezette, de folyamatosan kérdésekkel bombázta vendégünket. Kérdések persze jócskán akadtak a hallgatóság részéről is.

Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza üzemelteti a familysearch.org internetes oldalt. Munkatársuk, Pucher Szilvia röviden ismertette az egyház üdvtanát, a családfakutatással kapcsolatos tevékenységük lényegét és a motivációt, amiért ez fontos számukra. Beszélt a jelenleg folyó munkákról: a digitalizálás aktuális állásáról, a filmek elérhetőségéről. Szólt arról, hogyan kutathatunk az egyház családtörténeti központjaiban, azaz kutatóhelyeiken. Szóba került az indexelés folyamata, az ezzel kapcsolatos korábbi és jelenlegi nehézségek, az ebből adódó hibák és azok bejelentésének módjai, valamint az, hogy miképpen léphetünk kapcsolatba egy másik kutatóval az FS internetes felületén keresztül. Elnökünk a jelenlévők segítségével megpróbálta az egyes adatbázisok, családfaépítő felületek egymáshoz fűződő viszonyait kibogozni és azt a táblán szemléltetni. A köztük lévő átfedések, az együttműködés és az átjárhatóság lehetősége vagy hiánya többször is felvetődött.

A honlap használatát, az egyes lehetőségek elérésének módját Szilvia saját kutatási eredményei segítségével illusztrálta (4. videó). Prezentációjának képes anyagát a linkre kattintva tekinthetitek meg. Végül a bemutató eszmecserévé alakult át, melyben a társaság igyekezett a megoldatlan problémákra közösen választ találni (5. videó). Hunyadi László – egyesületünk örökös tiszteletbeli elnöke – érdekes kiegészítéseket tett, többek között a magyarországi és erdélyi anyakönyvek kutathatóságának előzményeiről, valamint az osztrák lehetőségekről.

A FamilySearch kínálta lehetőségek minél jobb megismerése olyannyira fontos és nélkülözhetetlen, hogy azt gyanítom, ennek az előadásnak még lesz folytatása. Talán érdemes lenne a témát az ismeretek szintjén szétválasztani, és a kezdőknek tematikus előadás, haladók számára pedig a kötetlenebb társalgás formájában megtartani.

A helyszínen készült videófelvételek megtekinthetők a Médiatárban.

Prezentáció letöltése

Videók megtekintése

Beküldő: Jóna Sándor

   Előadásaink meghívott előadók vagy kutatóink részvételével.
Beszámolók általunk hallgatott előadásokról.

© MACSE - Magyar Családtörténet-kutató Egyesület  Postacím : 1025 Budapest Cseppkő utca 33     koordinator@macse.hu 
Gyorskereső  -  Oldaltérkép  -  Adatvédelmi szabályzat  -  Szerzői jogok   -  Impresszum