Kezdőlap Újdonságok Kereső Egyesület Fórumok Aktualitások Kutatás Adattárak Történetek Fotógaléria Partnereink RSS
RSS hírcsatornák
Ancestor.com
Ancestry.com
AustraliaGenWeb
Computergenealogie
FamilySearch.org
Forum zur Ahnenfors...
Genealogy Gems
Genealogy News Center
GenealogyBlog
GeneaNet.org
Hungaricana - Magya...
Interment.net Cemet...
LegacyTree.com
Louis Kessler's Beh...
Mac Genealogy Softw...
Magyar Országos Lev...
MyHeritage.com
NYT > Genealogy
Országos Széchényi ...
The Genealogue

Hírek | Hungaricana

placeholder

Keleti Újság a Hungaricana portál állományában

2019. október 1., kedd 11:15:00

Az 1918 és 1944 között működő Keleti Újság a két világháború közötti időszak egyik leghosszabb életű romániai magyar napilapja volt. A kolozsvári székhelyű lap 1918 karácsonyán indult útjára, a Ferenczy Gyula elnökletével létrehozott Lapkiadó Részvénytársaság szárnyai alatt. Címét 1944. június 15-én Keleti Magyar Újságra változtatta. A lap feltehetően az 1944. október 6-i számmal szűnt meg. Az Országgyűlési Könyvtárnak köszönhetően (https://www.ogyk.hu/hu) mostantól kezdve az újság állományának jelentős része elérhetővé vált a Hungaricana portálon is. Dr. Nagy Miklós, aki 1920-1940 között volt az intézmény igazgatója, kifejezetten törekedett arra, hogy az elcsatolt területek magyar sajtóját beszerezze a könyvtára számára, így történhetett, hogy ez a roppant érdekes anyag a mai napig megtalálható a könyvtár állományában.

Az Új Ifjúság című folyóirat digitalizált lapszámai immáron elérhetők a Hungaricana adatbázisában

2019. május 23., csütörtök 12:07:09

Az idei év első harmadában a Fórum Kissebségkutató Intézet (Somorja, http://foruminst.sk/) jóvoltából újabb folyóirattal bővült a Hungaricana portálon elérhető szlovákiai magyar periodikák tára. Ezúttal az Új Ifjúság című hetilap 1952 és 1989 közötti lapszámai kerültek digitalizálásra az intézet jóvoltából és váltak immáron elérhetővé portálunkon is:

https://library.hungaricana.hu/…/helyi_lapok_somorja_uj_if…/

Az Új Ifjúság a Csehszlovákiai Ifjúsági Szövetség, később a Szocialista Ifjúsági Szövetség hetilapjaként működött 1952. január 26 és 1989. december 27 között. Az újság fiatal írók felkarolásával igyekezett támogatni a csehszlovákiai magyar irodalmat. Az Új Ifjúság digitalizálásával minden kétséget kizárólag egy nagyon értékes kordokumentum vált mindenki számára ingyen elérhetővé oldalunkon a csehszlovákiai magyar kissebség ifjúságának történetéről, a csehszlovák szocializmus korszakára fókuszálva.

Hungaricana és a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia - Konferencia a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon!

2019. április 24., szerda 9:49:28

Idén is megrendezzük a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében már hagyományossá vált tavaszi konferenciánkat, amelyen bemutatjuk az ADT és a MAPIRE idei fejlesztéseit, a SzakTárs adatbázis új szakkönyv kiadói csomagjait és HUNGARICANA újdonságait.
Helyszín: Millenáris, B épület, Supka Géza terem
Időpont: 2019. 04. 26. 13:30-15:00
Az esemény Facebook oldala itt érhető el.

Zenetudományi Intézet Hangarchívum

2019. április 11., csütörtök 15:30:51

Kedves Érdeklődők!

"Páratlan adatbázis került fel a Hungaricana oldalára, ami persze nem jelent semmit, mert a Hungaricanán van már pár ilyen, ráadásul elég sok mindenre szokás azt mondani, hogy páratlan. De ez most tényleg az! Több okból is."

Egy alapos ismertetés jelent meg a napokban az Index oldalán a nemrég debütált Zenetudományi Intézet Hangarchívum adatbázisunkról:

https://index.hu/kultur/2019/04/10/hangarchivum_terkep_nepdal_nepzene_kodaly_bartok_zenetudomanyi_intezet_zti/

Hungaricana az MTV Esti kérdés című műsorában!

2018. április 28., szombat 11:37:29

A Hungaricana Közgyűjteményi Portál bemutatkozott a 2018-ban megrendezett XXV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is. Ennek apropóján az M5 oktatási–ismeretterjesztő–kulturális csatorna Esti kérdés című műsorának 2018.04.20-i adásában látták vendégül Ramháb Máriát az Informatikai és Könyvtári Szövetség és Tőzsér Istvánnét az NKA Közgyűjteményi Kollégium elnökét. A műsorban, számos egyéb téma mellett, szó esett a könyvek és a digitális tartalmak viszonyáról, a tudatos felhasználókról a könyvtárak és a digitális adatbázisok relációjában és a Hungaricana jelenlegi eredményeiről. Ha szeretné megtekinteni az interjút, kattintson: LINK

Az év kutatóhelye 2017

2018. április 24., kedd 12:38:55

2018 márciusában 28-án az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a MACSE, a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület „Az év kutatóhelye 2017” díjban részesítette a Hungaricana Közgyűjteményi portált, az internetes kutatóhelyek kategóriában. Ez a díj különösen kedves számunkra, hisz azt a MACSE regisztrált kutatói közt lezajlott szavazás eredménye alapján ítélik oda minden évben. Köszönjük a szavazatokat és hogy használnak minket!

 

Független Budapest 1906-1938

2017. október 17., kedd 10:14:07

Kezdetben А  VII. kerületi Függetlenségi- és 48-as párt, valamint a „Zugló  és  környéke  függetlenségi  és 48-as pártkör“ hivatalos lapja, később Várospolitikai és közgazdasági lap alcímen futó nyomtatvány 1906-1938 közötti számainak jelentős része elérhető a Hungaricana adatbázisában. Helytörténészeknek, érdeklődőknek remek lehetőség elmerülni a század eleji nagyváros forgatagában!

 

Értékmentés összefogással – Három projekt találkozik

2017. szeptember 25., hétfő 12:02:03

2017. szeptember 11-én a Mikes Kelemen Program, a Reformáció MNL Projekt és a Hungaricana közgyűjteményi portál közös sajtótájékoztatót tartott a Magyar Nemzeti Levéltár meghívásában. Az esemény keretében bemutatták a Mikes Kelemen programnak köszönhetően hazaérkezett, a Hungaricana portál segítségével részletesen feltárható jelentős történeti értékű, a 17. század közepén íródott magyar nyelvű protestáns prédikáció szöveget, valamint a három érintett projekt eddigi eredményeit. A sajtótájékoztatóval a Pax televízió HírHarminc című műsora is foglalkozott: https://youtu.be/cN-6mr2eoH4

 

 

360 fokos technikával készült tárgyi fotók a Hungaricana közgyűjteményi portálon!!!

2017. március 29., szerda 15:46:58

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Hungaricana adatbázis folyamatosan bővülő digitális állománya!

 

Útnak indítottuk új, 360 fokos fotózási technikára épülő projektünket és annak publikálását a HUNGARICANA portálon. Első körben a Göcseji- és a Balatoni Múzeum gyűjteményéből került feldolgozásra 250 kiállítási darab, melyeket az alábbi képre kattintva tud megtekinteni:

 

 

 

Bár Tisztában vagyunk azzal, hogy a valódi háromdimenziós szkennelésnek is megvannak az előnyei, meggyőződésünk, hogy ezzel a technológiával a lehető legjobb minőségben vagyunk képesek műtárgyak megjelenítésére. Látványban, részletgazdagságában, a textúra szépségében ez a technológia verhetetlen.

 

A tárgyak megjelenítése mobiltelefonon is tökéletesen működik. A kiállítási tárgyakat forgathatjuk egérrel, belenagyíthatunk a képekbe (ekkor a nyilak segítségével tudunk forgatni), a 360 gomb megnyomásával pedig a rendszer maga forgatja az adott tárgyat.

Budapest 1944

2016. december 16., péntek 13:53:50

A Magyar Királyi Légierő 1944 áprilisában, az első nagyobb angolszász bombázások után pár nappal, kis magasságból végigfényképezte Budapest találatokat kapott kerületeit. A nagyjából 550 légi felvétel negatívjai a közelmúltig a Hadtörténeti Levéltárban voltak kutathatók. Ezek az anyagok váltak most elérhetővé a Hungaricana oldalán is az Arcanum és a Fortepan erőfeszítéseinek köszönhetően precíziós összeillesztéssel, a feleslegek kivágásával, a torzítások csökkentésével és georeferálással.

 

Közvetlen link az oldalra:

 

https://hungaricana.hu/hu/budapest-1944/

 

Az anyagról részletesebben olvashat az Indexen is:

 

http://index.hu/tudomany/tortenelem/2016/12/15/bombatolcserek_egy_meg_gyongyoru_varosban_az_1944-es_budapest_reszletes_legifelvetele/

Tervtári tarkaságok: rajzok a bölcsőtől a koporsóig

2016. december 2., péntek 10:07:52

A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Tervtárának mintegy 11 000 digitális felvétele immár online is elérhető a Hungaricana közgyűjteményi portálon a „Térképek és építészeti tervek” adatbázisban (https://maps.hungaricana.hu/hu/). A tervrajzok szkennelése jelenleg is tart az Állományvédelmi és Reprográfiai Osztály közreműködésével. A projektet a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

 

(A háttérben: Török Enikő PhD, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára Tervtárának vezetője.)

Az adatbázisról többet is megtudhat az Aktakaland legújabb blogbejegyzésében:

https://aktakaland.wordpress.com/2016/11/23/mi-minden-van-az-orszagos-leveltar-tervtaraban/

Gyászjelentések a Tiszántúli Református Egyházkerületi és Kollégiumi Nagykönyvtár gyűjteményéből

2016. november 10., csütörtök 15:31:27

A Hungaricana Közgyűjteményi portál adatbázisában immáron elérhetővé vált a Tiszántúli Református Egyházkerületi és Kollégiumi Nagykönyvtár gyűjteményében fellelhető, az egyházkerületi lelkészek és a Kollégiumhoz köthető személyek gyászjelentéseinek tára. Ezek az anyagok fontos forrássá válhatnak az egykori diákoknak vagy azok leszármazottainak, de akár a kutatók számára is. A gyászjelentések mellett olykor egész érdekes aprónyomtatványokra bukkanhatunk az adatbázist böngészve. Jó példa erre a mellékelt anyag, mely tanúsítja, hogy bizony a diákok az 1930-as években sem voltak restek „diákként” megélni fiatalságukat. Ezzel a képpel szeretnénk kicsit oldani a téma komorságát és figyelmükbe ajánlani ezt a kicsi, ámde roppant érdekes gyűjteményt.

Új látványos tartalommal bővült a Hungaricana közgyűjteményi portál

2016. július 8., péntek 12:46:00

A Hungaricana legújabb fejlesztésének eredményeképp az eddig önálló képi adatbázisok sok új tartalommal egyetemben egy közös, Képcsarnok névre hallgató adatbázisba kerültek. A rendkívül látványos és innovatív szoftverkörnyezettel megtámogatott új szolgáltatás jelenleg több mint 400 000 fotó, képeslap, festmény, falikárpit és metszet digitális képét tartalmazza, melyeket kiváló minőségben, a festmények esetében pedig gigapixeles felbontásban lehet böngészni. Nem csak szöveges keresésre van lehetőség a képek leírásaiban, hanem térképen is böngészhetjük a földrajzi helyekhez hozzárendelt képeket, ahol még azt is kiválaszthatjuk, hogy mely korszak térképsorozatán jelenítsük meg a találatokat. Sőt, aki regisztrál a Hungaricanán, maga is elhelyezheti, pontosíthatja a képekhez tartozó helyszíneket a térképen, emellett akár kommentálhatja, tárgyszavazhatja is az egyes gyűjteményi leírásokat.

A képi tartalmak zömét eddig a képeslapok adták, ám az új frissítéssel rendkívül izgalmas és értékes festmény-, grafika-, és fotógyűjtemények is bekerültek a szolgáltatásba. Mostantól egy közös felületen érhetjük el a Fortepan több tízezres fotógyűjteményét, valamint Budapest Főváros Levéltára és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár hasonló volumenű Budapest városképi fotógyűjteményeit is. A digitális gyűjtemény részként immár az ELTE Egyetemi Könyvtár páratlan történeti metszetgyűjteményét és a gigapixeles felbontásban digitalizált Magyar Nemzeti Múzeum történeti arcképcsarnokának festményeit is megcsodálhatjuk. Az egyes gyűjteménygazdák eltérő jogkezelési feltételekkel bocsátották rendelkezésre a képeket, így sok tartalmat akár közvetlenül is le lehet tölteni a Hungaricanárról, mások művek felhasználásával kapcsolatban pedig e-mailen keresztül lehet egyeztetni az illetékesekkel.

A közgyűjteményi portál most debütáló Képcsarnok alkalmazása már induláskor azt a célt tűzte ki maga elé, hogy Magyarország legnagyobb és leginnovatívabb képgyűjteményi szolgáltatása legyen. Hogy ez sikerült-e, arról mától mindenki maga is meggyőződhet: http://gallery.hungaricana.hu/hu/.

A Magyar Távirati Iroda (MNL OL) 1920-1956 közti hírei is kutathatók

2016. április 25., hétfő 8:49:08

A magyar állami hírügynökség, a Magyar Távirati Iroda 1881 óta látja el friss hírekkel a hazai sajtót és közvéleményt.
A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában őrzött úgynevezett MTI Kőnyomatos hírek digitális képei most már a Hungaricana oldalán is elérhetők, az 1920-1956 közötti időszakból.

A külföldi hírügynökségekhez hasonlóan a Magyar Távirati Iroda is litográfiai eljárással előállított újság, az úgynevezett kőnyomatos útján juttatta el előfizetőihez a híreket. Az MTI a két világháború között fejlődött korszerű hírügynökséggé. 1920-ban részvénytársasággá alakult, 1921-1928 között kiépült egy modern médiabirodalom. Kiépítette külföldi tudósítói hálózatát, megszervezte a külföldre irányuló rendszeres hírszolgálatot és megindította vidéki adásait. A háború után az MTI-t és leányvállalatait államosították. A kommunista párt korlátlanul érvényesíthette politikai befolyását a hírügynökségek munkájában.  Híranyaga különösen 1948 és 1956 között erősen propagandisztikus jellegű volt, termelési adatok tömege, statisztikák, sikerpropaganda jellemezte híranyagait.

Az anyag különböző sorozatokra oszlik. A Napi hírek között külön csoportot képeznek az 1926-os frankperről, az 1956-os külföldi hírekről szóló tudósítások.
Emellett további tematikus sorozatok, (pl. kulturális- és sporthírek), előfizetőknek szóló bizalmas értesítések, lapszemle stb. színesítik a gyűjteményt.

 

Könyvfesztivál 2016 Hungaricana konferencia

2016. április 20., szerda 14:11:29

Szeretettel meghívjuk április 22-én, pénteken a Millenáris Parkba hagyományos digitalizálási konferenciánkra, ami a Könyvfesztivál egyik leglátogatottabb szakmai eseményévé vált az évek során. A rendezvény fő témája a Hungaricana Közgyűjteményi Portál és az Arcanum Digitális Tudománytár elmúlt évi jelentős fejlesztéseinek bemutatása lesz. Kérjük, hogy részvételi szándékát a biszakbogata@arcanumkft.com e-mail címen jelezze, mert a terem befogadó képessége korlátozott.

Komárom-Esztergom megye!!!

2016. április 20., szerda 10:53:45

A Komárom-Esztergom megyében található József Attila Megyei és Városi Könyvtár (http://www.jamk.hu/) által digitalizált megyei lap, a 24 óra és annak elődei (Komárommegyei Dolgozók Lapja, Komárom Megyei Dolgozók Lapja, Dolgozók Lapja) elérhetővé váltak a Hungaricana Közgyűjteményi portálon (http://library.hungaricana.hu/hu/collection/helyi_lapok_komaromesztergommegye)! A közelmúltban végrehajtott állománybővítéssel (2006-2010) immár az újság majd teljes anyaga elérhető 1952 és 2010 között.

 

 

 

Gyarapodott a Heves Megyei Hírlap digitalizált állománya a Hungaricana Közgyűjteményi portálon!

2016. április 13., szerda 13:15:24

A Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár (http://www.brody.iif.hu/) kiemelt feladatként kezeli a tartalomszolgáltatást: a könyvtárban meglévő értékek, helyi tartalmak és információk számbavételét és az elektronikus elérhetőség minél szélesebb körben történő biztosítását. A könyvtár helyismereti gyűjteményének pótolhatatlan értékei többek között a helyi lapok bekötött lapszámai. Ezek gyűjtése, feltárása és digitálisan is hozzáférhetővé tétele mindennapjaik fontos feladata. A digitalizálási munka - melyet az Arcanum Adatbázis Kft-vel közösen végeztek - eredményeként elérhető tartalmak (http://library.hungaricana.hu/hu/collection/helyi_lapok_hevesmegye/) most tovább bővültek a Heves Megyei Hírlap 2010 és 2016 március közepe között megjelent lapszámaival.

Vasárnap - Szlovákiai magyar családi magazin

2016. április 13., szerda 12:40:22

A felvidéki Somorján székelő Fórum Kisebbségkutató Intézet (http://foruminst.sk/) az elmúlt években a budapesti Arcanum Adatbázis Kft-vel együttműködve a szlovákiai magyar kultúrtörténet szempontjából fontos könyvek, folyóiratok és lapok digitalizációját végezte el. Ezen dokumentumok jelentős része mára már elérhetővé vált a Hungaricana Közgyűjteményi portálon (http://library.hungaricana.hu/…/collec…/helyi_lapok_somorja/#), így többek között az oldalra most felkerülő Vasárnap - Szlovákiai magyar családi magazin 1976-2000 között megjelent lapszámai is.

 
 

Meghívó

2016. április 8., péntek 13:49:08

A Ferencvárosi Torna Club kiadványai a Hungaricana Közgyűjteményi Portálon

2016. február 17., szerda 13:29:41

A Ferencvárosi Torna Club múltja ezer szállal kötődik a főváros történetéhez. Az egyesület története nélkül nem lehet megismerni Budapest múltját sem. A Ferencvárosi Torna Club és Budapest Főváros Levéltára 2015. január 27-én együttműködési megállapodást kötött, amely keretében a két fél vállalta, hogy minden területen támogatják egymást, amely az FTC múltjának feltárására, megismerésére irányul. Az egyezmény alapján Budapest Főváros Levéltára segítséget nyújtott a Fradi Múzeumnak a Nagy Béla által hátrahagyott örökség kiadványokban megtestesülő anyagának digitális feldolgozásában és a magyarországi Közgyűjteményi Portálon való publikálásban.